De beste kappersscharen

De beste kappersschaar

Een goede kappersschaar kiezen is belangrijk voor je werk als kapper. Zonder goed gereedschap kun je je werk niet goed uitvoeren. Vooral omdat gebrek aan goed gereedschap ertoe kan leiden dat je allerlei vervelende kwaaltjes krijgt.

Daarom is het belangrijk dat je voor de beste kappersschaar kiest. De schaar moet voldoen aan de persoonlijke eisen. Door gebruik van de verkeerde kappersschaar kan de kniptechniek verslechteren, kun je last krijgen van bijvoorbeeld je duim of je pols en bij het verkeerde formaat schaar is het comfort een stuk minder.

beste kappersschaarDesign

Bij de aanschaf van een kappersschaar heb je twee verschillende mogelijkheden: de keuze voor een klassiek design of de keuze voor het zogenoemde ‘offset design’. Bij een klassiek design staan de benen van de schaar op gelijke lengte. De vingerogen staan recht tegenover elkaar. Dit betekent dat de schaar symmetrisch is. Je krijgt daardoor iets meer bewegingsvrijheid, maar daardoor heb je ook iets minder ergonomie.

De tweede optie is het offset design. Deze schaar is volledig gemaakt op je hand. Deze schaar is in geen enkele zin symmetrisch; het vingeroog staat verder van de draaischoef af. Dit komt de ergonomie wel ten goede. Je kunt je ellebogen lager houden, waardoor je minder last krijgt tijdens het knippen. Zo voorkom je kneuzingen en wrijvingen. Niet iedereen kan met deze schaar werken. Daarom is het belangrijk dat je bij de keuze voor de beste kappersschaar af gaat op je persoonlijke voorkeur. Probeer dus beide scharen eens een tijdje uit!

Formaat

Ook het formaat van de kappersschaar maakt uit. De grootte zorgt er namelijk voor dat de schaar prettig in de hand ligt. Een kleinere schaar is meer geschikt voor gedetailleerder werk. De schaar is bijvoorbeeld geschikt voor het knippen van contouren. Dat komt doordat de snijbladen korter zijn.

Wie juist grote stukken haar wil knippen, kiest voor een grotere schaar. De snijbladen van zo’n schaar zijn langer. Een kappersschaar is tussen de 5 inch en 8 inch groot. Over het algemeen ligt de gangbare maat tussen de 5,5 inch en 6 inch. Grotere scharen worden meestal alleen voor de show gebruikt, omdat ze niet erg handzaam zijn. Een grotere schaar heeft grotere benen en ogen. Daardoor is er een grotere kans dat de schaar uit de handen valt. Houd daar dus rekening mee.

Snijblad

Een kappersschaar heeft twee verschillende soorten snijbladen: een convex snijblad of een vlak snijblad. De convex-variant komt met name uit Japan, terwijl de scharen met het vlakke blad vooral uit Duitsland komen. De vlakke variant is ideaal voor beginners en kapsels waarbij het belangrijk is dat de haarlengte consistent blijft. Een kappersschaar met een vlak snijblad gaat langer mee. De vlakke rand is gemakkelijker te slijpen. Om die reden is deze schaar goedkoper.

De schaar met een convex snijblad is bol afgeslepen naar de rand. Daardoor is de schaar een stuk scherper dan een vlak snijblad. Deze schaar komt goed van pas bij bijvoorbeeld het slicen. In principe kun je elke kniptechniek toepassen met deze schaar. Doordat je minder grip op de schaar hebt, heb je meer ervaring nodig.

Daarnaast is het zaak aandacht te besteden aan de bladlijn. Deze kun je volgen van de schroef tot aan de bovenste punt van het snijblad. Een rechte bladlijn is geschikt voor strakke kapsels. Een gebogen bladlijn is bedoeld voor zachte lijnen en het slicen van het kapsel.

Goed om te weten

Verder is het belangrijk om te weten dat het merk een grote rol kan spelen in de keuze voor een schaar. De meeste kappers gebruiken merken zoals: Jaguar, Kyone of Tondeo. De meeste merken komen uit Japan. Er zijn ook scharen te koop die je op elkaar kunt klikken. De duurdere merken zijn niet altijd het populairst. Deze scharen worden meestal voor de show gebruikt.

Houd daarnaast ook rekening met het feit of je links- of rechtshandig bent. Er is namelijk een groot verschil in de snijbladen. Als je de schaar vasthoudt, dan zit het linker snijblad bovenop als je linkshandig bent. Het bovenste snijblad geeft dus aan of de schaar bedoeld is voor iemand die links- of rechtshandig is. Gebruik je de verkeerde schaar, dan merk je dat het moeilijker is om recht te knippen.

Veel kappers hebben na verloop van tijd last van hun duimen en vingers. Kies daarom voor een comfortabele schaar. Let op de pinksteun. Daardoor komen je vingers op één lijn te liggen, waardoor er minder wrijving is. Een andere optie is een schaar te kopen met een meedraaiend duimoog. Een dergelijke schaar is een stuk ergonomischer. Kies bovendien niet voor een te zwarte schaar. Na een dag knippen is de kans op kramp en overbelasting een stuk groter.

Prijs

Tot slot wellicht het belangrijkste aspect van de beste kappersschaar: de prijs. De ene schaar kost tussen de 40 of 50 euro, terwijl de ander gerust 300 euro kan kosten. De meeste kappers kiezen om die reden niet voor een dure schaar. Toch is het belangrijk dat je een schaar kiest die bij je past. Kijk dus naar het materiaal, naar de ergonomie en naar de mogelijkheden. In sommige gevallen ben je met een schaar van 100 euro beter af, terwijl een ander beter af is met een schaar van 300 euro.

Denk ook na over het onderhoud van de schaar. Als je een schaar koopt die 50 euro kost en je deze regelmatig moet laten slijpen, kan dit uiteindelijk duurder zijn dan de aanschafprijs. Een dure aanschafprijs is dus niet altijd een reden om voor een goedkoper alternatief te kiezen. In veel gevallen is goedkoop duurkoop. Echt dure scharen van bijvoorbeeld het merk Vern worden vrijwel alleen gebruikt voor de show. Als kapper is de beste kappersschaar uiteindelijk hetgeen dat je zelf het prettigst vindt.

De beste kappersscharen
4.4 (87.62%) 21 votes