Kappersscharen Slijpen

BMM mobiele Slijpservice voor al uw kappersscharen

Het slijpen van kappersscharen is een vak apart, ambachtelijk werk dat wij bij BMM Slijpservice al meer dan 25 jaar met passie en toewijding uitvoeren.

Anders dan met een huis-, tuin-, keuken- of knutselschaar worden bij kappersscharen speciale technieken gebruikt. En dat is dan ook weer afhankelijk van het type kappersschaar. Een kapper heeft namelijk meerdere soorten scharen, waaronder een coupeschaar, een effileer- en trimschaar. Sommige modellen hebben microvertandingen die weer op een andere manier geslepen moeten worden. Het slijpen, conditioneren, uitbalanceren en modelleren van kappers scharen is dus echt een specialisme dat tot in detail, vakkundig moet worden uitgevoerd.

En dat dan doen we bij BMM Slijpservice al vele jaren met liefde en plezier.

Voor kappers die hun scharen echt geen moment kunnen missen, hebben we onze mobiele slijpservice in het leven geroepen. Daarover leest u zo dadelijk meer.

Kostbare kappersscharen verdienen extra aandacht

Een kappersschaar is letterlijk en figuurlijk een kostbaar bezit voor elke haararchitect(e), waar merken als Jaguar, Tondeo en Kyone, Vern, Feather, Ultron, Tondeo, Sibel en Joewell onder de bekendste en populairste vallen. Maar de prijsverschillen bij kappersscharen zijn per model aanzienlijk. In de afweging voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding moet altijd rekening worden gehouden met de verwachte levensduur én het aantal slijpbeurten per jaar van de schaar. Goedkopere modellen bieden minder kwaliteit, gaan korter mee en moeten vaker geslepen worden dan de duurdere. Nu vinden we vaak slijpen bij BMM mobiele Slijpservice helemaal niet erg, maar we zien tevreden klanten het liefst terugkomen en denken graag met u (en uw portemonnee!) mee.

Nu denkt u wellicht dat de slijper bij u om de hoek toch ook ‘gewoon’ een schaar kan slijpen? En daar heeft u in principe gelijk in. Maar door de specialistische en vakkundige slijpvereisten zal uw schaar niet alleen veel sneller slijten (bij elke slijpbeurt verdwijnt er natuurlijk materiaal van de schaar), maar is het scherpe resultaat ook van veel kortere duur bij een niet-gespecialiseerde slijper in kappersscharen.

Verschillende snijvlakken vragen om verschillende slijpmethoden

Om het niet te ingewikkeld te maken, maken we een eerste onderscheid tussen vlakke en convexe snijbladen van een schaar. Een vlak snijblad is recht van vorm, waar ook microvertandingen op aangebracht kunnen worden. Scharen met een vlak snijblad zijn relatief gemakkelijker en vaker te slijpen dan scharen met een convex snijblad.

Een convex snijblad loopt krom toe naar de rand, wat dit type blad iets moeilijker, en minder vaak, te slijpen maakt.

Verder is voor de juiste slijpwijze ook de bladlijn van de schaar van belang. De bladlijn is de kromming (of juist niet) van het ‘mes’ van de schaar.

Welk type snijvlak een kappersschaar ook heeft, het is van het grootste belang dat de schaar goed, scherp maar tegelijkertijd ook licht knipt. Dat komt niet alleen het beste resultaat bij een knipbeurt ten goede, maar voorkomt ook blessures aan pezen, spieren en gewrichten aan hand en arm van de haarstylist(e). Wellicht overbodig: maar hoe botter de schaar, hoe minder het resultaat en hoe groter de kans op blessures.

Slijptechniek scharen slijpen

Alle kappersscharen worden door ons eerst beoordeeld op het gebruikte materiaal, de hardheid, de kwaliteit en de vorm van de schaar en (belangrijker) de snijbladen. Dit heeft allemaal invloed op hoe vaak per jaar een schaar geslepen moet worden, net als het aantal ‘gebruikte’ uren van de schaar. Aan de hand van die bevindingen kiezen wij de bijbehorende slijpwijze. Dus met welk type slijpschijf en met welke roterende snelheid (zeg maar het toerental als van een grammofoonspeler) de schaar geslepen moet worden.

Als de schaar weer op de juiste scherpte is gebracht breekt fase twee aan.

Na elke slijpronde verandert de ‘samenstelling’ van de schaar. Daar bedoelen we mee dat de drukverhouding tussen de twee snijbladen onderling is veranderd. En dus moet de schaar weer opnieuw worden uitgelijnd (net als een nieuwe autoband opnieuw moet worden uitgelijnd). Dat uitlijnen bij een schaar moet overigens ook gebeuren wanneer de schaar een keer valt. De verhouding tussen de snijbladen is dan vaak ontwricht wat tot gevolg heeft dat – ondanks dat de schaar nog vlijmscherp kan zijn – het knippen niet meer, of moeizamer, gaat.

                 

Klik hier voor een verzendenvelop voor uw scharen


Werkwijze

Wanneer u de scharen naar ons wilt opsturen kunt u gratis enveloppen bij ons aanvragen om de verzending voor u zo eenvoudig mogelijk te maken. Stuurt u per keer meer dan drie scharen op, dan rekenen wij geen verzendkosten voor het retour sturen. U ontvangt uw kapperscharen vlijmscherp, uitgebalanceerd en geconditioneerd binnen 2 à 3 werkdagen weer terug.

Onze mobiele slijpservice

Om met onze klanten mee te blijven denken, en de meest perfecte service te verlenen, hebben wij onze mobiele ‘slijpbus’ in het leven geroepen. Wij komen met een volledig professioneel ingerichte bus – voor het slijpen van uw scharen – op afspraak bij u langs. Noem het onze slijpwerkplaats op wielen.

Al uw scharen worden meteen, op locatie bij u voor de deur, geslepen. Zo hoeft u de scharen geen dag te missen en kunt u uw klanten op hun wenken blijven bedienen.

Op onze site kunt u onder het kopje; ‘aanmelden mobiele slijpservice‘ onze service aanvragen.

Hopelijk tot snel!

Kappersscharen Slijpen
3.6 (72.13%) 155 votes