Verschil kappersschaar en coupeschaar

De gewone kappersschaar en de coupeschaar

Als je gaat knippen, is het belangrijk dat je daarvoor de juiste schaar gebruikt. Het onjuiste gebruik van een schaar kan ervoor zorgen dat je niet het gewenste effect bereikt. Om die reden is het belangrijk de juiste schaar in de juiste situatie te gebruiken.

Doorgaans is de gewone kappersschaar een ‘klassiek design’. Voor andere bewerkingen kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld de coupeschaar of een effileerschaar.

De klassieke kappersschaar

De gewone kappersschaar gebruik je als je wilt knippen, inknippen of net even dat randje langs de oren wilt bijwerken. Een knipschaar heeft twee snijbladen aan iedere kant en heeft geen grote vertandingen.

Meestal kun je de klassieke kappersschaar in twee verschillende soorten kopen: met of zonder microvertanding. De versie met microvertanding zorgt voor meer grip tijdens het knippen. Deze schaar is geschikter voor beginnende kappers. De versie zonder microvertanding is bedoeld voor de meer ervaren kapper.

Bij de klassieke kappersschaar spreken we van een klassiek design. De benen van de schaar hebben beide dezelfde lengte. De ogen waar je je duimen door doet, staan recht tegenover elkaar. Daardoor krijg je het echte kappersgevoel. Daarnaast heb je meer bewegingsvrijheid. Het nadeel ervan is dat de schaar niet erg ergonomisch is.

Na het vele gebruik van de klassieke kappersschaar is het goed mogelijk dat deze bot wordt. Dat gebeurt bij iedere schaar. Een gewone kappersschaar wordt minder snel bot dan de coupeschaar. Daarom kun je ervoor kiezen om je kappersschaar te laten slijpen. Dit kan bij een gerenommeerde slijpservice. Meestal wordt er bij binnenkomst gekeken hoe hard de schaar is en wat de kwaliteit van de kappersschaar is. In totaal zijn er meer dan twintig verschillende slijpschijven. Het is om die reden belangrijk dat de juiste schaar op de juiste slijpschijf geslepen wordt. Daarnaast is het toerental belangrijk. Belangrijk is dat de schaar ook opnieuw wordt uitgelijnd.

Toch kan het ook andersom: een scherpe schaar die toch niet goed knipt. Als je de klassieke schaar vaak gebruikt of regelmatig laat vallen, dan komen de knipbladen niet meer overeen. Daardoor maak je een andere soort draaiing en kun je er niet meer goed mee knippen. Onderhoud de schaar dus goed! Een nieuwe schaar kost ongeveer tussen de 50 en 200 euro. De varianten van 50 euro gaan iets minder lang mee. Bovendien telt ook de merknaam mee. Een professionele Jaguar kost ongeveer 200 euro, terwijl een instapmodel ongeveer 50 euro kost.

coupeschaarDe coupeschaar

Het verschil tussen de klassieke kappersschaar en de coupeschaar, is dat de klassieke schaar twee snijbladen heeft. De coupeschaar heeft doorgaans maar één snijblad. Daarnaast heeft deze schaar effileertanden, terwijl de klassieke kappersschaar deze niet heeft.

Een coupeschaar is dan ook niet bedoeld om snel even in model te knippen. Je gebruikt de coupeschaar als je het haar wilt uitdunnen. Om die reden noemen we de coupeschaar ook wel de uitdunschaar. In kappersjargon: de enkelzijde effileerschaar. Belangrijk is deze niet te verwarren met de echte effileerschaar. De coupeschaar kan gebruikt worden om te effileren, maar je zult zien dat het kapsel dan echt veel meer uitgedund wordt dan bij een echte effileerschaar.

De coupeschaar is er in twee soorten: met getande bovenbladen of juist getande onderbladen. Welke schaar je dient te kiezen, is afhankelijk van het gebruik. Het getande onderblad gebruik je als de lengte van het haar hetzelfde moet blijven. De coupeschaar met een getand bovenblad is bedoeld voor het uitdunnen en het verkleinen van de lengte van het haar. De belangrijkste verschillen: bij het getand bovenblad kun je de coupeschaar rustig terugtrekken, terwijl je bij het getand onderblad alleen maar terug kan trekken door te blijven knippen.

Een coupeschaar is in de regel iets goedkoper. Toch heb je ook dit product in allerlei verschillende prijssoorten. Een echte originele coupeschaar kan soms wel 130 euro kosten. Een goedkopere schaar kost ongeveer 50 euro. Welke schaar je precies nodig hebt, is afhankelijk van hoe lang je ermee wilt doen. Houd ook de kosten van het slijpen goed in het achterhoofd. Soms kan eenmalig een schaar van 130 euro kopen goedkoper zijn dan drie keer een kappersschaar van 30 euro slijpen.

Op het gebied van slijpen is het belangrijkste verschil dat de klassieke kappersschaar iets gemakkelijker te slijpen is, mede door het vlakke snijblad. Bovendien gaat een klassieke kappersschaar langer mee. Een coupeschaar heeft maar één blad en is gemaakt van een zachtere soort staal. Daardoor moet de coupeschaar vaak eerder geworden geslepen dan de ‘normale’ klassieke kappersschaar.

Verschil kappersschaar en coupeschaar
3.4 (67.62%) 21 votes

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *